סיפור הגבעה

במהלך שנות ה-80, הגה חבר קיבוץ נגבה, יואב קידר, יוזמה להקים באתר השומם, על הגבעה, גן בוטני לצמחי ארץ ישראל. יואב דימיין בראשו מסלול טיול שבו ישתלו רק צמחי ארץ ישראל מתוך כוונה שצמחי א"י ייטעו בערים ובישובים וילדי ישראל יכירו אותם, כי מה שיותר מוכר, הוא גם יותר אהובבשנת 1997, לאחר אסון המסוקים, החליטה המשפחה להנציח במקום את תומר בנם, חברו הטוב תום כיתאין וכל 73 החיילים שנהרגו באסון. כעבור 20 שנה האתר הוכר כאתר הנצחה לאומי.

במשך מספר שנים יואב עבד ימים כלילות על מנת לבנות את מסלול ההליכה במקום. יואב וחגית רעייתו גייסו תרומות למקום ובשתי ידיים בנו שביל הנצחה עם אבנים מסותתות, פינת שמע, פינת זיכרון לתום ותומר ועוד תחנות מרשימות לאורך המסלול.

בשנת 2017 עברה הגבעה לאחריות המועצה האזורית יואב שממשיכה את הטיפול במקום ביחד עם המשפחה ובסיוע ותפעול של אמציה שניידר מקיבוץ נגבה.

בשנת 2020 אחרי שנים של תכנון, נכנסה הקרן לשיקום מחצבות לפרויקט של הנגשת הגבעה והרחבת מסלול הטיול במקום. המסלול החדש סובב סביב המחצבה הסמוכה לגבעה. לאורך המסלול פזורים ספסלים לישיבה וכן שילוט הסבר גיאולוגי.

בשלב השני של הפרויקט נפתח מסלול רגלי לטיול בתוך המחצבה וכן הוצבו עשרות שלטים של שמות הצמחים בגבעה וכן שלטי סיפור שכתב יואב קידר.

הכניסה לגבעה ללא תשלום, יחד עם זאת בכניסה לגבעה מוצב שלט עם טלפון לתרומות. כספי התרומות משמשים ואחזקה ותפעול המקום ובזכות תרומות אלה הגבעה יכולה להמשיך להתקיים.